Kulinarno-literackie podróże po Meksyku

Dziś w bibliotece gościliśmy Państwa Martę Santoyo-Wyrzykowską i Jesusa Santoyo Bautista wraz z synem Diego z firmy Molino w Wielkiej Wsi, którzy zabrali uczniów ze Szkoły Podstawowej w Będkowicach i ze Szkoły Podstawowej w Bęble w kulinarno-literacką podróż po Meksyku.

Na wstępie Pani Marta za pośrednictwem doskonałej książki „Mapy. Obrazkowa podróż po lądach, morzach i kulturach świata” autorstwa Mizielińskich wprowadziła dzieci do dzisiejszego zagadnienia. Ten niezwykły atlas pozwolił zobaczyć dzieciom, gdzie leży Meksyk odkrywając nie tylko różnorodność geograficzną, ale także kulturalną. To imponujące wprowadzenie jeszcze bardziej rozbudziło dziecięcą ciekawość i chęć poznania nowej kultury oraz potraw, które później zjadane były z wielkim apetytem. Pani Marta przeczytała dwie meksykańskie książki, które od niedawna goszczą na półkach bibliotecznych. Dzięki pierwszej z nich „Apetyt na Meksyk : Familia” Katarzyny Węgierek uczniowie zapoznali się z odmienną kulturą, zwyczajami oraz ludźmi mieszkającymi z dala od nas. Dowiedzieli się co to Pianita, Mole, Churros, Mariachi oraz wiele innych meksykańskich określeń, które pojawiły się w książce

Duże zainteresowanie wzbudziła książka „Emigracja” składająca się w harmonijkę, przewiązana wstążką, a po rozłożeniu tworząca obraz – nawiązujący w formie do „papel amate”. Pani Marta przeczytała historię zapisaną słowem i obrazem nawiązującą do tradycyjnych meksykańskich opowieści. Głównym tematem tej publikacji jest emigracja Meksykanów do innej rzeczywistości w której mogą normalnie żyć i pracować. Pani Marta wspominała o granicy amerykańsko-meksykańskiej, którą Meksykanie próbują przekroczyć w celu znalezienia lepszego życia. W trakcie zajęć Pani Marta i Pan Jesus przeprowadzili konkursy mające na celu zapoznanie uczniów z tradycyjnymi produktami i przyprawami, które są powszechnie używane w kuchni meksykańskiej. Uczniowie mogli również zobaczyć tradycyjne zabawki takie jak: matracę czy atrapę novias służącą do łapania narzeczonej.

Na zakończenie zajęć uczniowie mogli spróbować tradycyjnego chleba, jaki spożywany jest w Meksyku, a sporządzany z kukurydzy. Tradycyjne tortille kukurydziane bardzo smakowały zgromadzonym uczniom i nauczycielom, którzy mogli spróbować najważniejszego elementu meksykańskiej kuchni. Tortilla podawana była na ciepło z pastą z czerwonej fasoli, serem bundzem oraz ostrym meksykańskim sosem. Dzieci mogły również degustować smakowe chipsy z kukurydzy, które wypiekane są bez oleju.

Dzisiejsze zajęcia za sprawą małej rodzinnej firmy Molino z Wielkiej Wsi, produkującej kukurydziane tortille z wykorzystaniem maszyny sprowadzonej z Meksyku, pozwoliły uczniom posmakować meksykańskiej kuchni wpisanej na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, dowiedzieć się wiele o tym ciekawym kraju, za co serdecznie dziękujemy. Mamy nadzieję, że będzie to dobry wstęp do edukacji międzykulturowej i sięgania po książki, które rozbudzają zmysły i wyobraźnię. Dziękujemy również Szkole Podstawowej w Będkowicach, która pomogła przy organizacji dzisiejszego wydarzenia.

×